Pages

Saturday, 1 May 2010

The Remains of the Day


Dari mana saya mengenali The Remains of the Day? Dari adaptasi filemnya.Berlatar belakangkan England pra dan pasca Perang Dunia ke-2, buku ini mengisahkan tentang Stevens, seorang butler di rumah agam bernama Darlington Hall. Pemiliknya, Lord Darlington, merupakan seorang pegawai yang terlibat dalam urusan diplomatik. Tetamu yang keluar masuk Darlington terdiri daripada rakyat pelbagai negara, termasuklah Jerman yang pada awal cerita sedang bersiap sedia untuk menyerang negara-negara Eropah lain.

Sebagai butler, Stevens secara tidak lansung menjadi saksi kepada pelbagai peristiwa yang penting di dalam sejarah Britain. Sebagai orang tengah antara wakil pelbagai negara, Lord Darlington dibebani dengan tekanan yang amat berat. Sikapnya yang agak berlembut terhadap Jerman menyebabkan dia yang dituduh sebagai pengkhianat.

Semua ini adalah imbauan Stevens. Selepas perang Darlington Hall berpindah milik kepada Encik Farraday, seorang rakyat Amerika, yang mencadangkan kepada Stevens agar bercuti dan mengambil masa untuk berehat sambil menikmati keindahan kawasan luar bandar. Dengan buku The Wonder of England di tangan, Stevens mengatur perjalanan menelusuri destinasi seperti Salisbury, Devon dan Weymouth.

Di Weymouth Stevens ingin menziarahi Miss Kenton, yang kini Puan Benn, salah seorang bekas tenaga kerja Darlington Hall. Mereka sama-sama bekerja ketika ayah Stevens masih berkhidmat dengan Lord Darlington. Perkenalan membibitkan perasaan, namun kedua-dua Steven dan Miss Kenton memendamkan perasaan demi profesionalisme.

Seorang butler bukan hanya seorang pembantu. Bidang tugas seorang butler meliputi menguruskan urusan rutin dan peribadi tuannya, memastikan makanan terhidang pada waktunya di samping menunggu di ruang makan sehingga selesai waktu makan dan menjadi teman berbincang serta penyimpan rahsia. Untuk menjadi seorang butler yang secekap Stevens memerlukan latihan yang bertahun-tahun lamanya. Sering kali di dalam perjalanan, fikiran Stevens akan membawanya kembali ke Darlington Hall zaman Lord Darlington, tentang taraf perkhidmatan yang telah dia curahkan. Stevens mengukur dirinya terhadap butler lain yang ternama termasuk ayahnya sendiri.

Cita-cita Stevens ialah untuk menjadi butler yang paling profesional. Profesion butler sedikit sebanyak adalah legasi sistem kelas masyarakat Inggeris. Hanya golongan atasan sahaja yang mampu untuk menggaji para butler dan pembantu lain. Agak sukar untuk membayangkan prospek kerjaya untuk seorang butler kerana butler adalah ketua bagi semua pembantu rumah.

Dari trailer di atas saya diingat kepada satu subplot mengenai pemberhentian dua orang pembantu wanita berbangsa Yahudi daripada Darlington Hall kerana kegusaran Lord Darlington mengenai bangsa itu. Peristiwa ini menimbulkan ketegangan di antara Stevens dan Miss Kenton kerana Miss Kenton berpendapat kedua-dua wanita ini adalah di antara pembantu yang paling cekap di bawah tadbirannya. Isu anti-Semitisme dan diskriminasi ditimbulkan. Sebagai pembaca Muslim, saya tidak mampu mengelak daripada mempunyai reaksi kerana ketika ini mengikut sejarah negara haram Israel sedang dibentuk dan paling penting sekali usaha ini telah berlaku dengan sokongan dan bantuan kuat daripada Britain.

Pertemuan semula Stevens dan Puan Benn agak berlainan daripada jangkaan saya. Saya mengharapkannya menjadi klimaks cerita ini tetapi saya dapati pengalaman Stevens dan imbauan-imbauannya ketika dalam perjalanan jauh lebih sarat dengan makna. Ini adalah buku Kazuo Ishiguro saya yang kedua selepas Never Let Me Go, dan saya menanti peluang untuk membaca yang lain.

Dan filem tadi? Saya belum pernah menontonnya.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 2009 introspector. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan