Pages

Tuesday, 6 April 2010

CPU in ICU 2

Every time my PC goes kaput, I learn new things.

The first time it happened, I learned the importance of having backups.

The second time taught me that backups shouldn't be on the same hard disk even if there are on separate partitions because if the whole hard disk goes, then the backup goes too.

This time I'm being enlighten on the virtues of having a dual-boot PC, which means I have both Windows and Linux installed. If one fails, the other can take over. Right now, my Windows XP has been unresponsive but thank God Ubuntu can read files in XP partitions. I can't use some of the Windows program but I'm still can do my work with Openoffice and surf the Net with Firefox. I can also play most of my media files, except one recording that's in Real Media video format.

Ubuntu has been a live saver. From I've been through, I strongly recommend that everyone should consider having Linux installed as a second operating system if there's space available. Some claim that Mint Linux more friendly for immigrants from Windowsland, but I can't really comment because I haven't tried it.

Please be careful, though. Installation of additional operating systems should only be done after Windows has been freshly installed or reinstalled, and all important files have been safely backed up. Remember, safely backed up. Learn from my mistakes, people.

5 comments:

unclejoe said...

heheheh... bertuah la rol.. sebab tahu banyak jugak pasal computer ni kan.. UJ... hmmmm skit skit kena refer PTM.. pegawai teknologi maklumat ... so far tak pernah lagi belajar dan masuk mana2 kursus formal pasal komputer ni.. tu yang banyak hentam sendiri....

dulu time beli laptop ... vista yang ultimate... last last format baru ngn XP semula... lagi cepat ... vista cam grafik ek.. ntah la UJ buta skit hal ni.. tapi ok la.. banyak gak apa yang UJ tk perlu dalam vista so xp sudah banyak memadai... bah lan lebih pun dr.. apa yang diperlukan

r.o.l. said...

Rilkes, UJ, saya pun dok refer kat kawan tentang masalah ni. Saya orang software, bukan hardware. Orang hardware suka sebut satu perkataan yang saya paling tak suka dengar, "Reformat." Argh!!!

Dalam IT kalau terer macam mana pun, bila berenti belajar memang ketinggalan, sebab IT sentiasa berkembang. Kawan saya dari Aloq Staq sebelum masuk U pegang PC pun tak pernah. Tapi sekarang terer, PC dia yang termantop antara kami semua.

Vista memang masalah, UJ, orang lebih suka XP sebab ia jauh lebih stabil dan senang guna. Cuma Microsoft tengah push pengguna untuk beralih ke Win 7, yang OK juga tapi masih bertatih-tatih dari segi kestabilan, kesesuaian (compatibility) dan sokongan. Wallahua'lam.

unclejoe said...

owhhh .. UJ rase rol pun mungkin dalam bidang yang sama mcm UJ sekang dalam profession.. UJ mengajar English...tp dalam bab penulisan blog... UJ prefer tulis bahasa. ntah lahhh rase nya linguistis relativity nye theory betul kot... edward sapir and his student whorf ..kalao tak silap.. the thought is fettered by the language that we speak always..

ntah la... in linguistic or language particulaly, UJ prefer Arabic.. since i do not use the language for many years... many vocabs gone....

Afida Anuar said...

Salam Rol, izinkan saya linkkan introspector ni boleh? macam ralik pulak saya baca entry demi entry...

PS: rol dulu, ex-UIA ke?

r.o.l. said...

UJ, saya terlibat dengan industri pendidikan, dan masih belajar. Teruskan menulis, jangan kita terlalu ingin jadi mantap sebab ini akan membuatkan kita akhirnya kecewa dan berhenti. Saya suka membaca tentang apa penulis tulis tentang menulis seperti Kuras-kuras Kreatif oleh Azizi Hj Abdullah, Bird by Bird (Anne Lamott), artikel Robert Raymer dalam majalah Quill (dan blog beliau) dan ramai lagi (kalau rajin cuba cari On Writing oleh Stephen King)... menulis adalah pengalaman yang berbeza-beza bagi setiap orang. Ada yang menulis macam air, ada yang menulis sehari suntuk tapi hanya dapat satu dua ayat. Yang membezakan penulis yang cemerlang dengan yang biasa-biasa ialah istiqomah (persistance). Wallahua'lam, UJ, all the best.


Afida, ya saya pernah dan masih di UIA, sedang sambung belajar. Silakan link, cuma seperti yang diingatkan, Read at your own risk :-)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 2009 introspector. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan